Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Programmaboekje ‘PEC 25 jaar’ aan PEC Zwolle geschonken

De vitrine van het IJsseldelta stadion is weer een relikwie rijker. Gerard Waanders was de trotse bezitter van het programmaboekje voor de feestavond omtrent het 25-jarig jubileum van PEC Zwolle. De zilverkleurige letters op de voorpagina zijn alleen bij de juiste lichtinval te ontwaren. ‘PEC 25 jaar staat’ erop, geflankeerd door een horizontaal gestreept vaandel.

De hoofdact van het avondprogramma is Mr. James uit New York, het alter-ego van Gé Waanders. Gé is de vader van Gerard, die weet te vertellen dat zijn vader zo gek als een deur was. ,,Hij trad regelmatig op bij feesten en partijen van PEC Zwolle. En in zijn tijd waren dat er behoorlijk veel. Hij was een komiek en een absolute gangmaker. Samen met zijn kompaan Eppe Eysselstein haalde hij de gekste streken uit. Dan kwamen ze bijvoorbeeld uit een reusachtige voetbal klimmen om vervolgens het podium te bestijgen.’’

Voor de klantenbinding kon PEC Zwolle in die tijd nog niet gebruikmaken van het medium internet. Maar daar hadden Mr. James en Eppe iets op bedacht. ,,Je zult het niet geloven, maar mijn vader liet zich in een kinderwagen door de Diezerstraat rijden. Vanuit zijn zeteltje op wielen riep hij dan het stomverbaasde winkelpubliek op om naar PEC te komen kijken.’’

Op de laatste pagina van het perkamentachtige boekje prijkt het oude, vrijwel vergeten clublied. Gerard Waanders kan zich de melodie niet meer voor de geest halen. Zijn zus, bij wie het boekje na het overlijden van vader Waanders veilig opgeborgen lag, weet het evenmin. Het lied weerspiegelt volledig de huidige clubslogan ‘desespereert nimmer’.    

Clublied door H. de Graaf

Heel P.E.C., zingt mee, zingt mee,
Wij zingen weer ons vroolijk lied.
Heel P.E.C., zingt mee, zingt mee,
Weest opgeruimd, weest kloek, geniet.
Heel Groen en Wit, voelt zich zoo fit,
Wanneer de sport weer hoogtij viert,
Koning voetbal, athletiek,
Dat houdt ons sterk, dat maakt ons kwiek.


Hoog ons dierbaar vaandel,
Blijft haar tot eeuwig toe getrouw;
Laat het Groen-Wit wapp’ren
Zoowel in voorspoed als in rouw;
Mochten wij eens falen,
’t Hoofd op, wij staan direct weer pal,
Krachtig zijn is ons parool,
Zooals de club steeds blijven zal.

Mochten oud’ren heen gaan,
De jong’ren staan direct weer klaar,
Blijven zoo steeds machtig,
Eendracht die houdt ons bij elkaar;
De Groen-Witte kleuren
Houden wij hoog in elken strijd,
Op voor onze fiere club,
Ons aller zorg, aan haar gewijd.

Gerard Waanders heeft tevens ‘de P.E.C.er’ uit 1957 aan de club overhandigd. Het maandelijkse blad van PEC Zwolle, op dat moment bezig aan de 34 e jaargang. Het betaalde voetbal in Zwolle is dan inmiddels al een feit. De voor- en achterzijde zijn voorzien van reclameteksten. Zo kun je dan al voor sportartikelen bij Reuvers terecht en is kapper Kalf reeds een begrip in Zwolle. Voor moderne trouwauto’s moest je in de jaren 50 bij Landtax zijn, hoewel de trouwauto van de advertentie verre van modern oogt.

Binnenin het blad valt te lezen dat PEC Zwolle zich handhaaft in de 2 e divisie A. Koploper Leeuwarden is echter niet meer te achterhalen. Een artikel over KNVB-scheidsrechters toont dat verhitte discussies rondom de arbitrage al decennialang een issue zijn. Het tweede elftal van PEC Zwolle heeft zich na een klinkende overwinning op Veendam 2 beloond met promotie naar de reserve eredivisie. Hulde.

PEC Zwolle is Gerard Waanders dankbaar voor het aangereikte materiaal.