sluit SLUIT
Nog 2 dagen om te verlengen! verleng jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

PEC in Time: Steven Pereira op zijn plek in Maastricht

De Geusselt in Maastricht is al voor het derde jaar op rij de plaats waar Steven Pereira zijn kunsten vertoont. In het shirt van de Sterrendragers uit de Limburgse hoofdstad is de verdediger, ondanks zijn jonge leeftijd, samen met Ricardo Ippel (ex-Willem II) één van de dragende spelers.

Het lijkt alweer lang geleden, maar het was vorige week exact vier jaar geleden dat Pereira zijn debuut maakte voor PEC Zwolle. In Leeuwarden verving de speler op een waterkoude zondag in februari routinier Joost Broerse. ,,Klopt, uit bij Cambuur maakte ik mijn debuut. Ik was negentien toen daar mijn profloopbaan begon. Ik heb heel veel te danken aan PEC Zwolle. Zij hebben mij de basis gegeven om profvoetballer te worden.” Het was een bijzonder jaar voor Pereira die na zijn debuut in Friesland dat seizoen niet meer in actie kwam, maar wel als speler onder contract bij PEC Zwolle de rode badjas kreeg uitgereikt na de gewonnen bekerfinale tegen Ajax. In het daaropvolgende seizoen volgden nog twee invalbeurten tegen FC Dordrecht en FC Twente. ,,Ik was misschien nog niet helemaal klaar om in de Eredivisie te spelen. De overgang naar MVV Maastricht was toen een prima stap voor mij”, blikt Pereira terug, die zeker geen spijt heeft van zijn periode in Zwolle. ,,Het was zo ontzettend leerzaam voor me. Met name assistent-trainer Gert Peter de Gunst ben ik heel dankbaar. Daar heb ik zoveel van opgestoken.” In het rood en wit van MVV speelde Pereira nog een tijdje samen met voormalig Zwollenaar Leroy Labylle en was hij vorig seizoen dichtbij een stunt. MVV stootte door naar de finale van de play-offs om promotie. Na in de halve finale Cambuur te hebben uitgeschakeld bleek in het tweeluik met rivaal Roda JC, de geel-zwarte formatie uit Kerkrade over twee duels net te sterk. Het toetje van het seizoen smaakte ondanks het bittere eind naar meer. ,,We gaan er zeker voor. In de Jupiler League weet je het nooit.” Dat blijkt ook wel dit seizoen. Al wekenlang laten N.E.C. Nijmegen en Fortuna Sittard aan kop steken vallen. Jong Ajax en Jong PSV profiteren gretig, maar spelen geen rol van betekenis voor de play-offs. De middenmoot schurkt steeds meer aan tegen de clubs uit de bovenste regionen en ook MVV behoort tot die eerste groep.

Ook als international deed Pereira de nodige ervaring. Net als Ryan Thomas met Nieuw-Zeeland kreeg Pereira met zijn land Kaapverdië vorig jaar de kans om een WK-ticket te verdienen. ,,Dat is helaas niet gelukt. Ik heb vier interlands gespeeld en ook dat was weer heel leerzaam. Dat is toch een heel ander niveau dan ik gewend was. Ik stond tegenover grote namen zoals Senegalees Sadio Mané van Liverpool.” Voor de beeldvorming; Liverpool betaalde een slordige 40 miljoen euro voor de voormalig vleugelaanvaller van Southampton.

Ondanks dat Pereira 235 kilometer verderop voetbalt, is PEC Zwolle niet uit het oog en uit het hart, integendeel. ,,Ik volg de club nog steeds en kijk ook de wedstrijden als dat kan. Met Kinsgley Ehizibue heb ik daarnaast veel contact. Dat is een mooi mannetje. Nogmaals, ik ben Zwolle echt dankbaar. Zij hebben mij de kans geboden om profvoetbal te gaan spelen en dat doe ik nu in Maastricht.”