sluit SLUIT
Nog 2 dagen om te verlengen! verleng jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

PEC in time: Morten Karlsen

In de rubriek 'PEC in time' duiken we het verleden in op zoek naar verhalen van voormalig voetballers van de club. Robert Wijnands mocht het spits onlangs afbijten. In deze tweede editie is het woord aan Morten Karlsen.

Zomer 2002 en ineens was hij daar, vanuit Denemarken aangekomen in het onbekende Zwolle. Na lang wikken en wegen besloot de toen 23-jarige Morten Karlsen, gesteund door zijn vrouw Tina, om het avontuur in Nederland aan te gaan. ,,Ik kwam in zo’n positieve atmosfeer terecht, dat ik nooit spijt heb kunnen krijgen.”

Karlsen was in 2002 de zesde Deen die zijn voetbalschoenen in Zwolle onderbond. Landgenoten Bjarne Petersen (1967-72), Niels Sorensen (1976-1977), Johny Frandsen (1977-1981), Jesper Rasmussen (1978-1980) en David Rasmussen (1997-1998) gingen hem in een ver verleden voor. De in 1979 geboren middenvelder bleef na zijn vertrek in 2004 heel lang de laatste Deense voetballer in Zwolse dienst, maar met de komst van Nicolai-Brock Madsen heeft Karlsen ook eindelijk zijn opvolger. Het toeval wil dat beide spelers elkaar kennen, sterker nog, ze speelden samen.

Debuut Brock-Madsen
,,En of ik Brock-Madsen ken”, begint Karlsen enthousiast. ,,Ik heb in 2010 een jaartje bij Randers FC gespeeld (uit de geboorteplaats van Brock-Madsen red.) en net in dat jaar leerde ik ‘Brock’ kennen. Hij zat toen bij de beloften en trainde geregeld met ons mee. Ik stond zelfs in de basis tijdens het duel waarin hij zijn debuut maakte voor Randers. Het is een goede jongen, met een gulle lach en een geweldige mentaliteit.
Bovenal is het  een harder werker. Hij heeft al een mooie palmares, maar ik weet zeker dat zijn toekomst nog veel succesvoller wordt. En voor ons Denen is het ook goed nieuws, want het levert altijd extra publiciteit op hier in de media. Zijn doelpunt tegen Ajax en de winnende treffer tegen ADO Den Haag hebben we hier allemaal kunnen zien hoor”, weet Karlsen.

Terug naar het eerste seizoen van Karlsen in Zwolle, waar de ploeg van trainer Peter Boeve zich met moeite wist te handhaven in de Eredivsie.
,,Ik herinner me dat de sfeer ontzettend goed was. Dat kwam misschien ook omdat de ploeg het seizoen voor mijn komst gepromoveerd was. Ik weet nog dat ik erg moest wennen aan de Nederlandse speelstijl. Het voetbal was veel verzorgder dan ik in Denemarken gewend was. Ook zaten de stadions veel voller, zelfs bij uitwedstrijden was het volle bak.” Hoewel er Eredivisie werd gespeeld en aartsrivaal Go Ahead Eagles een niveau lager acteerde, maakte Karlsen tóch kennis met de IJsselderby. Direct verschijnt er een glimlach op het gezicht van de 37-jarige Karlsen wanneer de naam Go Ahead Eagles valt. ,,We moesten nacompetitie spelen om nog een jaar op het hoogste niveau te blijven en zo troffen we de Eagles. Ik had nog nooit zo’n aparte derbysfeer meegemaakt toen we daar de bus uitstapten. Het werd allemaal nóg feller toen we weer terug naar Zwolle wilden. De fans waren woedend op ons, omdat we ze hadden verslagen natuurlijk. In de finale wonnen we van Helmond Sport. Een zwaarbevochten zege, dat staat me nog bij. Volgens mij kwamen we zelfs nog achter. Mooie tijden”, klinkt het in zijn beste Nederlands.

Een persoonlijk hoogtepunt voor Karlsen was zijn doelpunt in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. “Ik ben nooit zo’n doelpuntenmaker geweest, dus zo’n goal vergeet ik dan ook niet meer. Ik weet ook nog dat we tegen een ontzettend sterk Ajax speelden met namen als Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic, Christian Chivu en Jari Litmanen. Ik vond die ploeg de sterkste tegenstander, al werd PSV dat jaar kampioen, want die hadden Mateja Kežman. Ik heb die twee jaar in Nederland ontzettend veel van het Nederlandse voetbal geleerd en gebruik dat nu ook in mijn rol als coach.”

Trainer in Nederland
Want Karlsen is tegenwoordig trainer/coach van FC Nordsjaelland O19, de club waar hij na zijn Zwolse avontuur als speler zijn krabbel zette. ,,Nordsjaelland is een jonge club, ontstaan in 2003. Ik heb hier in totaal 5 ½ jaar gespeeld. In 2014 beëindigde ik mijn loopbaan als voetballer bij HB Køge en werd ik door Nordsjaelland gevraagd voor deze job. Een geweldige kans. Onze visie is om jonge spelers op te leiden en klaar te stomen voor het eerste elftal. Emre Mor, is een mooi voorbeeld daarvan. Een jonge jongen die onlangs zelfs de overstap naar Borussia Dortmund heeft gemaakt. We werken hier nauw samen met Right To Dream, een Afrikaanse voetbalacademie.” Karlsen zelf heet de ambitie om als hoofdtrainer aan de slag te gaan en hoopt dat in de toekomst zelfs in Nederland te kunnen doen. ,,Ik heb destijds gelukkig de Nederlandse taal geleerd en volg het betaald voetbal bij jullie op de voet, dat kan in mijn voordeel werken.”

Binnen de club is sinds het vertrek van Karlsen genoeg gebeurd. Spelers en trainers kwamen en gingen, zoals dat bij elke club gaat, maar de groeispurt die de club de afgelopen jaren doormaakte heeft Karlsen verrast. Er werd een nieuw stadion gebouwd, FC werd PEC en er werden historische prijzen veroverd. Al was Karlsen daarvan als een soort clubwatcher natuurlijk allang op de hoogte. ,,Ik bekijk de wedstrijden en volg de club op Twitter. Ik was zo ontzettend blij toen jullie die beker wonnen ten koste van Ajax, een paar jaar geleden. Gelukkig spreek ik nog veel teamgenoten van toen en zo blijf ik altijd op de hoogte. Anderhalf jaar terug ben ik voor het laatst in Zwolle geweest met mijn gezin. Ik heb ze de stad laten zien, het voor mij nieuwe stadion, ik sprak Gerard Nijkamp nog en mijn vriend Marino Promes. Wat een topper is dat! Ik hoop dat jullie de tweede seizoenshelft wat meer wedstrijden gaan winnen. Daar heb ik overigens het volste vertrouwen in en laat die lange Deen ze maar scoren haha. Doe hem de groeten van me!”

Foto's: Jan Drost.