Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

PEC in Time: Leo Koopman

Leo Koopman heeft sinds jaar en dag de titel topscorer aller tijden van PEC Zwolle op zijn naam staan. Maar liefst 129 keer trof de aanvaller uit Raalte doel tussen 1957 en 1966. Slechts eenmaal in die periode wist Koopman in een seizoen de tien treffers niet te halen. De inmiddels 82-jarige Koopman was onlangs nog bij de boekpresentatie PEC Man in het MAC3PARK stadion, waar menig (oud)-voetballer hem de hand schudde.

,,Ja, die titel, dat is toch wel het eerste waar ik aan herinnerd word.” Echte uitschieters had Koopman niet. Ter vergelijking, meer recentelijk wisten Dirk Jan Derksen, ook aanwezig tijdens de ‘reünie’ en Sjoerd Ars in één seizoen de teller boven de dertig treffers te krijgen, maar de clubtrouw van Koopman maakte dat hij het record in handen heeft. ,,Volgens mij zat ik zo rond de vijftien en soms twintig treffers per seizoen." In zijn jeugd droeg Koopman geel-rode clubkleuren. ,,Ik ben begonnen bij Recht Op Het Doel Af Raalte”, klinkt het. Het is de naam voluit geschreven van Rohda de club uit zijn geboorteplaats, spelend in de geel-rode shirts. De verhalen over de wedstrijden vroeger bij PEC Zwolle doen denken aan die van Dries Jans, het onlangs overleden clubicoon waarmee Koopman zo’n drie jaar samenspeelde. Zeker uitwedstrijden, waarbij ook de spelersvrouwen werden uitgenodigd waren in de ogen van Jans een hoogtepunt. Zeker bij winst. Sigaren stonden op tafel en er werd gedronken.

Koopman kan dat beamen. ,,Een hele andere tijd als nu, dat wel. Wel ontzettend gezellig hoor.” Anders waren ook de derbygevoelens. Waar de IJsselderby zeker de afgelopen seizoenen het echte derbygevoel bij de Zwolse en Deventer supporters aanwakkerde, waren in de jaren vijftig de krakers met stadsgenoot Zwolsche Boys waar de spelers en supporters warm van werden. ,,Dat waren nog eens wedstrijden. Er stond toen altijd heel wat op het spel. De rivaliteit tussen onze club en de Zwolsche Boys was enorm”, herinnert Koopman zich. ,,Om het veld stonden de mensen in rijen dik."

Koopman volgt PEC Zwolle nog altijd, net als Rohda Raalte, zijn twee grote liefdes. ,,Het is mooi dat ze het dit jaar weer zo goed doen", verwijzend naar de prima eerste seizoenshelft van de Blauwvingers onder John van 't Schip. Het boek PEC Man, welke ook verkrijgbaar is in de fanshop van PEC Zwolle heeft de voormalig PTT'er, want Koopman was tijdens zijn voetballoopbaan ook 'gewoon' actief bij de post, inmiddels trots in zijn bezit. De topscorer aller tijden van de club sluit af. ,,Leuk om er zo weer eens over te hebben. Kom gerust nog eens een keer langs."

Op de teamfoto uit het seizoen 1962-1963 staat Leo Koopman uiterst rechts.
Foto: Jan Drost.