Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Maak kennis met Jong PEC Zwolle-speler Joran Swart

Joran Swart is bezig aan zijn tweede seizoen bij PEC Zwolle. Dit seizoen fungeert de 19-jarige voetballer als linksback van Jong PEC Zwolle. De verdediger heeft al tweemaal op de bank gezeten van het eerste. Helaas voor Swart maakte hij afgelopen zaterdag geen deel uit van de wedstrijdselectie bij de 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De club waar hij negen jaar lang in de jeugd heeft gespeeld.

Aan het eind van seizoen 2015-2016 kreeg Swart te horen dat hij na negen jaar moest vertrekken bij sc Heerenveen. De club waar hij rond zijn achtste levensjaar binnenkwam nadat hij door zijn vader was aangemeld bij de talentendagen. Hij moest vertrekken omdat de Friezen het meer zagen zitten in Dennis Johnsen, die momenteel bij Ajax speelt. Swart was dat seizoen wel topscorer van sc Heerenveen A1 als eerstejaars A-speler. Nadat hij in zijn laatste drie wedstrijden acht doelpunten maakte, kreeg hij de mogelijkheid om bij FC Twente en PEC Zwolle stage te lopen. Die keuze was voor Swart snel gemaakt. ,,Mijn gevoel zei meteen dat ik naar PEC Zwolle moest gaan. De manier van spelen past bij mij en ik hoefde dan niet meer in een gastgezin. De overstap naar een nieuwe club na negen jaar bij sc Heerenveen was in het begin wel lastig. De zomerstop kwam toen op een vervelend moment, ik was in erg goede vorm en ik dacht; dat pak ik bij PEC Zwolle wel weer op.” Maar dat bleek anders te zijn. In de eerste periode bij PEC Zwolle zat Swart voornamelijk op de bank. Ook buiten de lijnen is het even wennen. ,,Ik heb een vriendin in Heerenveen, daar ga ik nu in het weekend graag naar toe, want doordeweeks kunnen we elkaar niet zien. Dat is soms wat lastig te combineren.” Ook heeft Swart nog zijn vriendengroep in Zeewolde waar hij graag tijd in investeert. Bij sc Heerenveen speelde de speler als aanvaller. Ook vorig seizoen speelde Swart als spits in de A1 van PEC Zwolle. Aan het eind van het seizoen kreeg hij te horen dat er geen toekomst voor hem was weggelegd in de voorhoede van PEC Zwolle. De trainers zagen meer een linksback in hem. ,,Het was voor mij de keus; weg bij PEC Zwolle of linksback worden.” Voor Swart was de keus snel gemaakt, want hij wilde hoe dan ook het profvoetbal bereiken. ,,Daarvoor zet ik alles opzij. Ik wil me dit seizoen volledig focussen op het eigen maken van mijn nieuwe positie. Ik heb vorig jaar mijn VWO afgerond. Nu heb ik bewust gekozen voor een tussenjaar, mede omdat ik een nieuwe positie heb.”

Van aanvaller naar verdediger
De omschakeling van spits naar linksback kwam voor Swart als een verrassing. Toch heeft hij nu de smaak aardig te pakken. Hij is de vaste linksback van Jong PEC Zwolle. Bovendien traint de verdediger regelmatig mee met het eerste en krijgt hij veel hulp van de trainers. ,,Ik heb veel contact met Albert van der Haar omdat hijzelf ook linksback is geweest bij PEC Zwolle. Hij helpt mij veel met deze nieuwe positie. Ook krijg ik op de training bij het eerste veel leerstof van John van ’t Schip.”  Veel spelers van het eerste weten overigens niet dat Swart van origine aanvaller is. Zelf vertelt hij het ook niet aan de spelers. ,,Ik ben nu geen spits meer, dus ik vertel het tegen niemand verder. Laatst vertelde Rogier Benschop op de training aan Erik Bakker dat ik altijd spits ben geweest. Die zat me toen echt aan te kijken van: meen je dat nou?! Haha. In het veld heb ik een klik met Mark Bruintjes, maar vooral met Rogier Benschop. Vorig seizoen was ik spits en stond hij linksbuiten en nu ben ik linksback en staat hij voor mij. Het is een lekkere tandem. We hebben echt een goede klik, we weten precies wat we van elkaar willen. En ik kan er vaak overheen komen op de linkerkant.” Swart gaat ook met enige regelmaat binnendoor. Hij is namelijk tweebenig en dat komt hem goed uit op zijn nieuwe positie.

Alles moet wijken voor dat ene doel
Dat Swart nu al mag meetrainen als linksback bij het eerste is een mooi compliment voor zijn harde werk. Hij hoopt snel een vast onderdeel van de wedstrijdselectie te worden, maar hoe reëel dat is durft de verdediger niet te zeggen. ,,De eerste keer dat ik bij het eerste trainde dacht ik echt van: zo, nu sta ik er echt tussen. Nu train ik elke week wel één of twee keer mee. Het niveau ligt er wel veel hoger en het is nog serieuzer. Als je daar een foutje maakt krijg je dat wel goed te horen. Dat is denk ik ook de kracht van PEC Zwolle. We weten allemaal wat we aan elkaar hebben en wat we kunnen verwachten. We werken enorm hard voor elkaar. Het eerste is een heel hecht team, maar dat is bij Jong PEC Zwolle ook zeker zo. Ik noem het team zelfs bijna een vriendenteam, want ook buiten het veld gaan we erg goed met elkaar om.” Toch wil Swart zo snel mogelijk in het eerste komen en dan niet als speler van Jong PEC Zwolle. Als we meetrainen met de selectie, kleden we ons om in onze eigen kleedkamer en niet bij de spelers van het eerste. Dat is voor mij echt een motivatie. Ik wil mezelf in die kleedkamer vechten.” Swart droomt ervan om ooit de vaste linksback van PEC Zwolle te worden en dan het liefst met zijn maatje Rogier Benschop voor zich. ,,Ik zou het echt heel leuk vinden om ooit met hem in het eerste te spelen”, klinkt het vol trots.