sluit SLUIT
Nog 2 dagen om te verlengen! verleng jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Interview met spits Piotr Parzyszek

Met de komst van Piotr Parzyszek heeft PEC Zwolle deze zomer een belangrijke slag geslagen op de transfermarkt. De 23-jarige Pool is de beoogde aanvalsleider voor het nieuwe seizoen. Hij heeft een contract voor drie seizoenen getekend en spreekt een duidelijk doel uit: “Minimaal tien doelpunten, daar ga ik voor.”

Parzyszek hoopt onder trainer John van ’t Schip de plek centraal in de aanval over te nemen van Nicolai Brock-Madsen. De Deense spits, vorig seizoen goed voor tien doelpunten, is teruggekeerd naar zijn werkgever Birmingham City FC, waar hij echter transfervrij mag vertrekken. Er was veel interesse in Parzyszek, die zowel de Nederlandse als de Poolse nationaliteit heeft. Met zijn komst heeft PEC Zwolle meerdere clubs in het binnen- en buitenland afgetroefd.  ,,Er was veel interesse, dat klopt”, begint Parzyszek zijn verhaal. ,,Ik heb veel aanbiedingen gehad, waarbij het goede gevoel ontbrak. En dat kreeg ik wel bij PEC Zwolle. Ik heb prettige gesprekken gehad met Van ’t Schip en technisch directeur Gerard Nijkamp.” Vooral het totaalplaatje sprak hem daarbij aan. ,,Ze kwamen eerlijk en realistisch over. Met aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn rol binnen de ploeg.”

Dat er veel interesse voor Parzyszek was, is niet onlogisch. Afgelopen jaargang was hij in de Jupiler League uitstekend op dreef. In 38 competitiewedstrijden maakte hij 25 doelpunten namens De Graafschap. Dat hij dit deed in een ploeg die niet goed draaide en teleurstellend als twaalfde eindigde, maakt deze prestatie nog indrukwekkender. Zijn contract bij De Graafschap liep af, waardoor hij transfervrij kon vertrekken. Daarmee verlaat hij de regio waar hij opgroeide, nadat hij op zijn zesde in Nederland kwam wonen. Parzyszek speelde in de jeugd bij Vitesse en De Graafschap, en debuteerde in 2012 bij die laatste ploeg in het betaald voetbal. Daar werd snel duidelijk dat hij veel scorend vermogen heeft. Parzyszek scoorde 26 keer in 48 wedstrijden en verdiende daarmee een transfer naar Charlton Athletic, een club die uitkomt op het tweede niveau van Engeland. Een succes werd die transfer niet. Hij werd nog uitgeleend aan Sint-Truiden (België) en Randers FC (Denemarken) en keerde halverwege het seizoen 2015-2016 terug bij De Graafschap.  

,,PEC Zwolle is voor mij een ideale stap vooruit”, vervolgt Parzyszek. ,,Hier kan ik mij als voetballer verder ontwikkelen.” Zijn transfer werd al in juni beklonken, waardoor hij vanaf het begin van de voorbereiding bij de groep kon aansluiten. ,,Ik had al gauw door dat het niveau hier een stuk hoger ligt. Je merkt het aan de medespelers, de technische staf en de faciliteiten. Het is mooi om te zien hoe goed alles is.”  Het doel voor Parzyszek in de Overijsselse hoofdstad is duidelijk: zo veel mogelijk doelpunten maken. Met zijn 1 meter 90 geldt hij als een kopsterke spits, die ook balvast en scherp in de afronding is. ,,Als spits word je afgerekend op doelpunten, dat is logisch. Ik hoop er komend seizoen minimaal tien te maken. Dat moet lukken als ik hard werk en goed mijn best doe”, is hij ambitieus. Een goede aanvoer vanaf het middenveld en de flanken is daarbij van groot belang. Parzyszek heeft vertrouwen in zijn medespelers. ,,We weten elkaar al goed te vinden. De aanvoer is belangrijk, maar het is een wisselwerking. Het is ook mijn taak om druk te zetten en meters te maken. De tegenstander dwingen tot het maken van fouten, zodat mijn ploeggenoten hiervan kunnen profiteren.”

Met een groot aantal doelpunten in de voorbereiding liet Parzyszek zien dat hij zijn draai al snel gevonden heeft. Hij hoopt zich dit seizoen verder te ontwikkelen. ,,Er is in de Eredivisie meer ruimte om te voetballen dan in de Jupiler League. Daarom wil ik bijvoorbeeld leren om rustiger aan de bal te zijn en soms andere, betere keuzes te maken.”  Behalve tussen de lijnen, voelt Parzyszek zich ook naast het veld inmiddels goed thuis in Zwolle. ,,Vanaf dag één heb ik het hier naar mijn zin. PEC Zwolle voelt hetzelfde als De Graafschap, maar dan in het groot. Het is een gemoedelijke club, die net een stap verder is in alles. En waar iedereen elkaar met beide benen op de grond houdt, dat vind ik ook belangrijk.”  

Benieuwd naar meer interviews met onder anderen trainer/coach John van ’t Schip, Erik Bakker, Diederik Boer en achtergrondverhalen over de maatschappelijke tak van de club en PEC Zwolle Vrouwen? Haal dan een gratis PEC Zwolle Krant af in de Fanshop. Deze clubwinkel vind je aan de hoofdzijde van het MAC3PARK stadione en is op doordeweekse dagen geopend van 08.30 tot 17.30 uur.