Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Door de ogen van de veurzitter

Ook deze jaargang schrijft voorzitter Adriaan Visser weer een maandelijkse column waarin hij het wel en wee van de club bespreekt. Hieronder tref je zijn verhaal voor de maand juli aan.

Open dag
Afgelopen zaterdag organiseerde PEC Zwolle in samenwerking met de Supportersclub en Lumen Hotel & Events de inmiddels traditionele open dag. Tijdens deze middag stonden de poorten van het MAC3PARK stadion wagenwijd open en kon jong en oud een kijkje nemen in en rondom onze thuishaven. Wat was het een ge-wel-di-ge dag! Als voorzitter heb ik intens genoten van de gezellige drukte en sfeer. Ruim 16.500 bezoekers wisten PEC Zwolle te vinden, dit recordaantal is voor mij wederom het springlevende bewijs dat de club leeft in de stad, maar ook zeker in de regio. Daarbij was ik erg verheugd dat we in nauwe samenwerking met Craft Sportswear het nieuwe wedstrijdshirt konden aanbieden en ook partners van de club zoals bijvoorbeeld Consolid, Travelbags, Engie en Wensink Mercedes-Benz actief deelnamen aan deze dag. Verder viel mij op, dat het rugnummer 34 veelvuldig werd gedrukt op de wedstrijdshirts. Een prachtig eerbetoon aan Ajacied Abdelhak Nouri en zijn naasten, met wie heel PEC Zwolle meeleeft.

Medische update
In het verlengde van het hartverscheurende nieuws over Nouri, wil ik jullie graag bijpraten over de medische begeleiding die de spelers van PEC Zwolle ontvangen. De ervaring met Nouri leert ons helaas dat dramatische gebeurtenissen nooit helemaal zijn uit te sluiten, maar elke voetballer in de Eredivisie wordt grondig medisch gekeurd. Tijdens deze keuring wordt onder andere gekeken of er afwijkingen aan het hart te zien zijn. Dit wordt gedaan middels een hartfilmpje (ECG) en een vragenlijst die ingevuld dient te worden en speciaal is opgesteld voor het opsporen van hartproblemen. Deze vragenlijst is onderdeel van het zogenaamde Lausanne protocol en is te vinden op www.sportzorg.nl Overigens kunnen ook amateursporters deze vragenlijst invullen waarna ze een algemeen advies krijgen. Naast deze jaarlijkse screening moeten alle profvoetballers in Nederland eenmaal in hun carrière een echo van het hart laten maken. Wanneer het jaarlijkse ECG (hartfilmpje) veranderingen laat zien, moet de echo van het hart worden herhaald. Helaas geeft een medische keuring geen volledige waarborg dat er geen afwijkingen zijn. Sommige hartafwijkingen zijn vooraf niet op te sporen.

De clubartsen van de BVO’s in Nederland zijn verenigd in het zogenaamde CCC, het College van Clubartsen en Consulenten. Naast de jaarlijkse screening, hanteert het CCC eisen met betrekking tot de aanwezigheid van medisch personeel en medische materialen tijdens elke Eredivisiewedstrijd. Deze minimale medische voorzieningen zijn afgeleid van onder andere de UEFA-eisen. Een belangrijke voorwaarde is de aanwezigheid van een automatische externe defibrillator, oftewel de AED. Tijdens alle thuis- en uitwedstrijden van het eerste elftal van PEC Zwolle is een arts en een AED aanwezig. Zowel de medische stafleden als de BHV-ers (bedrijfshulpverleners) van PEC Zwolle volgen minimaal een keer per jaar een reanimatiecursus. Op deze wijze trachten alle clubs in de Eredivisie zo goed als mogelijk de gezondheid van de spelers te monitoren.

SIF
Tijdens deze zomer heeft PEC Zwolle zoals reeds eerder gecommuniceerd een nieuw spelersinvesteringsfonds opgericht. Dit zogenaamde vriendenfonds is een succes gebleken, want de belangstelling was groter dan verwacht. Dit komt deels door de actieve communicatie die vanuit de club op het initiatief is losgelaten, zo zijn belanghebbenden (sponsoren, supporters, pers) tijdig over dit fonds ingelicht. Inmiddels zijn er 28 certificaten (a €40.000,-) verkocht, wat de club een bedrag van €1.120.000,- doet toekomen. Deze financiële middelen willen we ondermeer gebruiken om de talentvolste jeugdspelers te contracteren en investeren we uiteraard ook in de eerste selectie. De eerste resultaten zijn al zichtbaar, want tot op heden bestaat de groep voor 100% uit voetballers die bij ons onder contract staan. Dit houdt overigens niet in dat huurspelers geen optie meer zijn, alleen dient de balans in de selectie wel evenwichtig te zijn. Dat is toch wel één van de leerpunten die we uit het vorige seizoen getrokken hebben.

Afsluitend kan ik iedereen mededelen dat er een unicum plaatsvindt. Voor het eerst in de acht seizoenen dat ik voorzitter van deze club ben, kan ik namelijk met een gerust hart op vakantie. De sponsorposities op het tenue zijn inmiddels allemaal aan prachtige partijen verkocht, het stadion is ook het komende seizoen nagenoeg elke wedstrijd weer uitverkocht, het duurzame initiatief PECPOWER heeft een mooie lancering gekregen en de klap op de vuurpijl was de introductievideo van ons wedstrijdtenue. Dit filmpje, hieronder nogmaals te bekijken, toont een prachtig en Zwolsch samenspel tussen Craft Sportswear, de stad Zwolle, IQ Media, Sticks en PEC Zwolle.

Oftewel; alle ingrediënten voor een mooie jaargang in de Eredivisie zijn aanwezig. Graag tot ziens op zondag 13 augustus bij de seizoenouverture PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade.

Met sportieve groet,

Adriaan Visser
Voorzitter PEC Zwolle