sluit SLUIT
Jouw seizoenkaart 2018-2019 verleng/bestel jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Buiten de stadspoorten

Hoe vergaat het de Zwollenaren van weleer? Deze vraag wordt wekelijks beantwoord in het item ‘Buiten de stadspoorten'. Deze week kijken we naar twee oud-verdedigers van PEC Zwolle die samen het centrale duo vormden en nu actief zijn voor respectievelijk Army United in Thailand en Feyenoord: Zdenko Kaprálik en Eric Botteghin.

Zdenko Kaprálik
De Slowaakse verdediger, die momenteel in Azië onder contract staat bij Army United in Thailand , heeft een verleden bij het toenmalig FC Zwolle. Kaprálik speelde in de seizoenen 2008/2009 en 2009/2010 voor de Blauwvingers waarin hij het centrum vormde met Botteghin. Na twee seizoenen bij FC Zwolle pikte SC Cambuur hem op waar hij op amateurbasis actief werd. Echter maakte hij dat seizoen niet af in Leeuwarden, maar bij Spartak Tranava in zijn geboorteland Slowakije. Een lang verblijf in Slowakije werd het nooit want na één seizoen bij Tranava keerde hij weer terug in Nederland om bij FC Oss te komen voetballen. In het seizoen 2011/2012 speelde hij 29 wedstrijden voor de club uit Noord-Brabant. Het seizoen daarna koos Kapralik weer voor een buitenlands avontuur, want in de zomer van 2012 maakte hij de overstap naar het Tsjechische Banik Ostrava. Na een seizoen in Tsjechië, keerde Kaprálik voor het laatst terug in Nederland, wederom bij FC Oss. In het seizoen 2013/2014 kreeg hij vervolgens een fantastische kans aangeboden om in Thailand te komen voetballen. De voetbalnomaad greep deze kans met beide handen aan. De Slowaak heeft al 80 officiële wedstrijden in de Thaise tweede divisie erop zitten en lijkt momenteel dan ook op zijn plek bij Army United uit het district Bangkok. 

Periode in Zwolle: 2008/2010
48 wedstrijden, 2 goals  

Eric Botteghin
De Braziliaanse robuuste verdediger keerde afgelopen zondag met Feyenoord terug in Zwolle. Zijn Europese voetbalcarriere begon namelijk in Overijssel. De Blauwvingers namen hem in het seizoen 2006/2007 over van het Braziliaanse SC Internacional. In totaal zou Botteghin vier seizoenen in Zwolle actief zijn. Hij groeide nagenoeg meteen uit tot een vaste waarde in de Zwolse equipe. In alle vier de seizoenen dat de verdediger onder contract stond, wist hij tien keer het net te vinden. Geen slechte score voor een verdediger. Botteghin stond dan ook in de belangstelling van veel clubs uit de Eredivisie. N AC Breda bleek het meest slagvaardig en wist de verdediger te binden. Met deze transfer naar Noord-Brabant maakte hij zijn debuut op het hoogste voetbalniveau van Nederland. De verdediger werd vervolgens in het seizoen 2013/2014 gekocht door FC Groningen waar hij een driejarig contract tekende. De verdediger won bij FC Groningen zijn eerste grote prijs, namelijk de KNVB beker, door in de finale uitgerekend PEC Zwolle te verslaan. Zijn goede prestaties in het hoge noorden bleven niet onopgemerkt, waardoor hij een transfer naar Feyenoord verdiende. Met de ploeg uit Rotterdam won hij vorig seizoen wederom de KNVB beker en bevindt hij zich dit seizoen in een spannende kampioensstrijd met Ajax. De ontmoeting met PEC Zwolle eindigde zondag in een 2-2 gelijkspel, waardoor Feyenoord de voorsprong op Ajax zag slinken tot een punt. Botteghin speelde zelf de volle negentig minuten mee in het hem bekende MAC3PARK stadion. 

Periode in Zwolle: 2007/2011
141 wedstrijden, 10 goals