sluit SLUIT
Jouw seizoenkaart 2018-2019 verleng/bestel jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Buiten de stadspoorten

Hoe vergaat het de Zwollenaren van weleer? Deze vraag wordt wekelijks beantwoord in het item ‘Buiten de stadspoorten.’ Hier worden voormalig voetballers van de club in de schijnwerpers gezet. Deze week kijken we naar de selectie van SC Cambuur, waar een aantal oud-Zwollenaren actief zijn. De spelers Erik Bakker en Delvechio Blackson dragen momenteel het shirt van SC Cambuur, maar hebben beiden een verleden bij PEC Zwolle. Daarnaast is Arne Slot als trainer/coach onderdeel van de technische staf bij de ploeg uit Leeuwarden.

SC Cambuur strandt in de halve finale KNVB Beker

Afgelopen donderdag was het zover: door achtereenvolgende zeges op Rijnvogels, TEC, Ajax en de spannende overwinning in de kwartfinale tegen FC Utrecht was AZ de volgende tegenstander in het bekersprookje van SC Cambuur. Met ex-Blauwvingers Bakker en Blackson in de basis werd er afgetrapt in Alkmaar. In het eerste half uur kon de ploeg uit Leeuwarden prima standhouden en hoewel de thuisploeg in balbezit domineerde, kwamen de blauw-gelen niet bepaald in de problemen. Na een zenuwslopende slotfase wist SC Cambuur de verlenging te halen, waarna strafschoppen uiteindelijk voor de beslissing moesten zorgen. AZ was hierin trefzekerder, waardoor het bekeravontuur van SC Cambuur in Alkmaar strandde.

Bakker en Blackson
Bakker speelde vanaf de D1 bij het toenmalige FC Zwolle en debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal van de Blauwvingers. De in Hoogenveen geboren middenvelder speelde in totaal 138 wedstrijden voor de Zwollenaren en wist hierin elf keer het doel te vinden. In juli 2011 verruilde Bakker FC Zwolle voor SC Cambuur , waar hij in het seizoen 2012-2013 kampioen van de Eerste Divisie werd door in de beslissende wedstrijd met 0–2 van SBV Excelsior te winnen. Bakker maakte daarbij het eerste doelpunt. Afgelopen zondag heeft de ploeg uit Leeuwarden de teleurstelling in de KNVB Beker goed verwerkt door met 0-3 te winnen van Achilles ’29, waardoor de ploeg op dit moment vijfde staat in de Jupiler League.

Ook Blackson heeft een verleden bij PEC Zwolle. Hij speelde eerst bij PEC Zwolle O19 en van juli 2014 tot in de zomer van 2015 in het Zwolse beloftenelftal. Daarna maakte hij de overstap naar SC Cambuur en hier kende hij een prima eerste seizoen bij Jong SC Cambuur. In de voorbereiding op het seizoen 2016-2017 heeft hij alle trainingen en wedstrijden meegedaan met de hoofdmacht en zo zijn eerste profcontract afgedwongen. Dit seizoen speelde Blackson inmiddels al acht wedstrijden in de Jupiler league en stond hij vier keer in de basis in het KNVB bekertoernooi.

Tot Slot
Een andere ex-Zwollenaar Slot is sinds 2014 actief als trainer/coach bij SC Cambuur. Naast zijn periode in de Hanzestad, speelde hij als profvoetballer voor NAC Breda en Sparta Rotterdam. Slot speelde zowel tussen 1998 en 2002 als in de periode van 2009 tot 2013 voor de Zwollenaren en maakte zodoende twee keer de promotie naar de Eredivisie mee. Bovendien had hij bij beide kampioenschappen een groot aandeel in de beslissende kampioenswedstrijden. In 2002 scoorde Slot de 1-0 tegen SBV Excelsior na de assist van Dominggus Lim-Duan en bracht hiermee de Blauwvingers naar het hoogste voetbalniveau van Nederland.

Erik Bakker
Periode in Zwolle: 2007-2011

Delvechio Blackson
Periode in Zwolle: 2013-2015

Arne Slot
Periode in Zwolle: 1998-2002 en 2009-2013