sluit SLUIT
Jouw seizoenkaart 2018-2019 verleng/bestel jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Groot potentieel voor circulaire economie Regio Zwolle

Afgelopen zaterdag vond in het IJsseldelta Center de bijeenkomst ‘Verwaarden van natuurlijke reststromen’ plaats, voorafgaand aan de wedstrijd PEC Zwolle tegen Vitesse. 80 Mensen uit het bedrijfsleven werden geïnspireerd door diverse sprekers over circulaire economie. De succesvolle avond werd afgesloten door een overtuigende overwinning van PEC Zwolle met 3-1.

Circulaire economie geeft veel kansen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen in de Regio Zwolle. De bijeenkomst had als doel om de deelnemers inzicht te geven in praktische toepassingen in het verwaarden van reststromen en wat er voor nodig is om deze te benutten. Tijdens de bijeenkomst werd de potentie van de Regio Zwolle besproken als dé circulaire regio van Nederland, waarvoor veel randvoorwaarden reeds aanwezig zijn. Deze ambitie werd dan ook uitgesproken door een aantal sprekers. Ook werden tijdens ronde tafelsessies initiatieven van ondernemers gekoppeld aan studenten van Aeres Hogeschool Dronten. Zij ondersteunen komende maanden de ondernemers met verdere uitwerking van de ideeën.

Circulaire economie in Oost-Nederland
Arjan Jansen (directeur Regio Zwolle United) verwelkomde de deelnemers namens PEC Zwolle. Hij benadrukte het belang van goede samenwerking om de Regio Zwolle sociaal-economisch te versterken, zo ook op het thema van deze avond. Geert Kuipers, dagvoorzitter (projectleider Agri&Food Innovatie cluster Regio Zwolle), sprak over de verbindende rol van het Agri&Food Innovatie cluster in de regio Zwolle, waarbij het aanjagen van nieuwe verdienmodellen in circulaire economie één van de speerpunten is. René de Heer (wethouder gemeente Zwolle) sprak over de ambitie van de gemeente Zwolle om Zwolle tot dé circulaire stad van Nederland te maken. Hij ging hierbij dieper in op het begrip economie als ‘verdeling van schaarste’, waarbij juist niet de ‘verdeling’ maar de ‘omgangsvormen’ met schaarste centraal moeten staan.

Christian Lorist en Erick Wuestman (beiden vanuit het programma Circles) gaven voorbeelden van verdienmodellen in de agro en food sector en lieten zien wat Circles concreet kan bieden. Circles biedt een platform en richt zich op innovatieve coalities met kansrijke businesscases die willen overstappen op een circulaire manier van werken, met name in het MKB.  Koen Dittrich (lector Aeres Hogeschool Dronten) sprak over agrarisch afval als ‘het nieuwe goud van de agri&food industrie’. Ondernemer Eva Flendrie van Oesterzwamkwekerij Westerzwam vertelde passioneel over haar bedrijf, het verdienmodel, de successen en wat zij nodig heeft om een volgende stap te maken. Als laatste presenteerde Milou van Elburg (Rabobank IJsseldelta) de Circular Challenge in de Regio Zwolle, waarbij er een regioscan gemaakt wordt om regionale kansen op het gebied van circulaire economie in beeld te krijgen. Uit alle presentaties bleek  ‘samenwerking’ het sleutelwoord om voortgang te boeken in circulaire processen: laten we het anders én laten we het samen doen!

Ronde tafel sessie
Nadat alle sprekers aan bod waren gekomen, was het tijd voor de ronde tafel sessie. Alle deelnemers spraken in vier groepen over vraagstukken met betrekking tot de verandering van de huidige economie naar een circulaire economie. Bij de ronde tafels waren studenten van Aeres Hogeschool Dronten aanwezig om onderzoeksvragen van ondernemers en overheden verder op te pakken.

Uitkomst en vervolgstappen
Geert Kuipers nodigde de aanwezigen uit om zich actief in te zetten en de verbinding te zoeken, om initiatieven in de regio Zwolle op het gebied van circulaire economie verder uit te rollen. Ondernemers die ondersteuning of samenwerking zoeken kunnen zich melden bij het Agri&Food Innovatie cluster Regio Zwolle.

Wedstrijd PEC Zwolle- Vitesse  
Na het formele programma konden de gasten genieten van een dinerbuffet en was er ruimte om te netwerken. De aansluitende wedstrijd van PEC Zwolle tegen Vitesse bleek met 3-1 een mooie afsluiter van een goed inhoudelijk programma. Na de wedstrijd werd er in de businessclub nog lang nagepraat.

Organisatie
De bijeenkomst was georganiseerd door het Agri&Food Innovatiecluster, in samenwerking met Regio Zwolle United, Circles, Rabobank IJsseldelta en Natuur- en Milieu Overijssel, en mede mogelijk gemaakt door gemeente Zwolle, Rabobank Vaart en Vechtstreek en Rabobank Meppel, Staphort, Steenwijkerland.