sluit SLUIT
Nog 2 dagen om te verlengen! verleng jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Energiebijeenkomst Regio Zwolle

PEC Zwolle won afgelopen zaterdag in een spannende strijd het duel tegen FC Groningen. Voorafgaand aan deze wedstrijd vond de Energiebijeenkomst Regio Zwolle plaats. Gespreksonderwerp was regionale samenwerking om te komen tot verduurzaming van bijvoorbeeld bedrijventerreinen.

Na een welkomstwoord van dagvoorzitter Jan Westmaas, was het woord aan Adriaan Visser (voorzitter PEC Zwolle) en Guido Frenken (algemeen directeur ENGIE). Zij vertelden over de voortgang van de samenwerking tussen PEC Zwolle en ENGIE in het verduurzamingsprogramma, die ongeveer een jaar geleden werd bekrachtigd met de projectnaam “Roadmap to Green United”. Zo werd op 15 juli tijdens de Open Dag van PEC Zwolle met trots PECPOWER gelanceerd: de eerste zichtbare stap in het project.  Met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt in de regio PECPOWER opgewekt. Om zoveel mogelijk inwoners van de Regio Zwolle te voorzien van deze duurzame energie, stellen bijvoorbeeld ook ondernemingen hun daken voor zonnepanelen beschikbaar. PECPOWER is hierdoor niet alleen 100% groen, maar vooral ook regionaal. Het wordt door diverse partners gezien als een kansrijke katalysator voor verdere regionale verduurzaming.

Regionale samenwerking en bedrijventerreinen
Met “Roadmap to Green United” maken ENGIE en PEC Zwolle zich hard om mét de gemeente Zwolle, andere gemeenten en mét lokale en regionale partners een duurzame leefomgeving te realiseren. Het gaat hierbij niet alleen om duurzame opwekking, maar ook om energiebesparing en slim energie gebruik. Michiel van Willigen (wethouder duurzaamheid gemeente Zwolle) deelde hierover zijn ideeën met de aanwezigen. Er is in de gemeente Zwolle veel gerealiseerd op het gebied van zonne-energie. Zo werd Zwolle in 2016 uitgeroepen tot Solar City van Nederland. De gemeente Zwolle wil haar duurzame positie uitbouwen en steviger de handen ineenslaan met andere gemeenten in de Regio Zwolle. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de gebiedsontwikkeling en verduurzaming van regionale bedrijventerreinen. De Marslanden in Zwolle werd als voorbeeld uitgelicht. Om ook andere bedrijventerreinen te betrekken, kan het samenwerkingsverband van Kennispoort Regio Zwolle met 21 regionale ondernemerskringen als uitgelezen platform dienen. Vincent Schakel (projectmanager Roadmap to Green United) gaf de bezoekers inzicht hoe deze businesscase vormgegeven kan worden. Hij benadrukte de essentie van lokale samenwerking. Grote en kleinere organisaties kunnen elkaar versterken. Ook zijn losse businesscases (financieel) soms lastig haalbaar zijn, maar door businesscases te combineren is er vaak meer mogelijk. 

Tafelgesprek en netwerken
Aansluitend vond een tafelgesprek plaats met Michiel van Willigen, Guido Frenken, Adriaan Visser en Vincent Schakel. Ook de bezoekers van de energiebijeenkomst deden actief mee en gaven hun mening. De onderlinge bereidheid om samen te werken en versnelling te zoeken blijkt groot te zijn, waarbij werd afgesproken om verder te bouwen aan de gezamenlijke businesscase. Tijdens het buffet en rondom de wedstrijd werd actief genetwerkt en werden waardevolle afspraken ingepland. De avond werd afgesloten aan de gezellige Regio Zwolle Bar in de businessclub van PEC Zwolle.

Foto's: Theo Smits