Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Door de ogen van de veurzitter

Ook dit seizoen schrijft voorzitter Adriaan Visser een maandelijkse column voor deze website. Hieronder tref je zijn bevindingen aan over het wel en wee van de club.

Overpeinzingen
Nu het einde van het kalenderjaar nadert is het goed om nog eens even terug te kijken. De winterstop nadert immers snel. Nog een paar belangrijke wedstrijden staan er op het programma en dan bevinden we ons alweer iets over de helft van de competitie. De huidige vierde plek op de ranglijst is daarbij boven elke verwachting en doet de club ontzettend goed. Het MAC3PARK stadion was de afgelopen twee thuisduels tegen PSV en FC Utrecht tot de laatste plaats uitverkocht. De sfeer die dat met zich meebrengt is fascinerend. Zo vind ik het als voorzitter mooi om te zien dat er steeds meer interactie ontstaat tussen de diverse tribunes. De Marten Eibrink- en Fred Patrick-tribune weten elkaar al een langere poos te vinden met het enthousiast toezingen naar elkaar en ook de zakelijke hoofdtribune roert zich meer en meer. Ik zie dit als een bevestiging van de euforische tijd waarin we ons als club bevinden. Na het wat moeizame vorige seizoen, is het contrast met het heden wel heel groot en dat wordt door eenieder enorm gewaardeerd.

Toch gaan nu zo aan het eind van het jaar de gedachten terug naar het begin van 2017. De club stond er op dat moment allerbelabberdst voor. Degradatiegevaar dreigde (in ieder geval de play-offs), maar aangezien alle clubs dicht bij elkaar stonden op de ranglijst waren ook de play-offs voor Europees voetbal nog haalbaar. Onze succesvolle hoofdcoach Ron Jans ging ons verlaten. En slechts één wedstrijd voor afloop van de competitie ontsnapten we van alle ellende in die bijzondere wedstrijd tegen sc Heerenveen (waarin Kingsley als vastberaden rechtsback excelleerde: nota bene een kind van de club). Juist in die periode hebben wij de bestuurlijke kracht gevonden, om onszelf kritisch te analyseren. En dit breed binnen de club, dus zowel de kantoororganisatie als de technische organisatie. Dit heeft geleid tot het Meerjarenplan 2017-2022, een plan dat ons weer de intrinsieke kracht en leiding heeft gegeven aan alle daaropvolgende ontwikkelingen. Of het nu de samenstelling van de technische staf of de selectie betreft, of het vergroten van onze commerciële slagkracht, of het verder verbeteren van onze financiële managementinformatiesystemen… Allen hebben bijgedragen aan het verder door ontwikkelen van onze club en aan de huidige successen. De ene ontwikkeling kan niet zonder de andere, alles wel in het besef dat onze hoofdselectie ons primaire product is, dus alles wordt afgemeten aan het succes van deze selectie in de Eredivisie. Naast de trots hierover, ben ik ook ongelooflijk trots over alle andere ontwikkelingen. Immers zij allen dragen in meer of mindere mate bij aan dit succes. De wijze waarop wij met elkaar omgaan wordt bijvoorbeeld net zo goed geïllustreerd door de aanwijzing van Bertus van der Weerd als vrijwilliger van het jaar 2017. Bertus die dag in dag uit bij de club aanwezig is en altijd iedereen een helpende hand toesteekt. Maar ook door een Ryan Thomas die na een reis rond de wereld een paar dagen later tegen PSV een prima pot voetbal aflevert. Dit wordt gelukkig meer en meer ons imago. Er is een verzekeringsmaatschappij (zijn nog geen sponsor dus ik noem geen naam) die als reclameslogan heeft: “als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder”, dat is een beeldvorming waarin ik ons als PEC Zwolle eigenlijk wel goed in herken: “Gewoon bijzonder PEC Zwolle”.

Extra mooi om daarbij te vermelden is, dat uit recent onderzoek van Nielsen Sports in samenwerking met VI blijkt dat PEC Zwolle door Nederland wordt gezien als sympathiekste club van de Eredivisie. Ook daar krijgen we natuurlijk geen punten voor, maar ik vind dat wel een erg mooi gegeven dat aantoont hoe de club ook buiten de grenzen van de Regio Zwolle wordt gewaardeerd. Mede gevoed door deze hoogtijdagen van de club, ontstond er op Twitter een mooi initiatief. Er werd opgeroepen tot het opstarten van een PEC Zwolle Museum. Als voorzitter kan ik aangeven dat het een lang gekoesterde wens is om dit te realiseren. Er wordt gekeken of een dergelijk museum kan worden meegenomen als onderdeel van de stadionverbouwing. Het is alleen lastig om daar concreet een termijn aan te koppelen, maar weet dat het zeker onze aandacht heeft.   

Drukte
De toenemende belangstelling voor de club leidt (gelukkig) ook tot een vol en soms zelfs overvol MAC3PARK stadion. Wij doen ons uiterste best om al deze belangstelling en drukte in goede banen te leiden, waarbij de organisatie onder hoogspanning staat; gelukkig wil iedereen erbij horen! Als gastheer maak ik mij er weleens zorgen over, of wij aan de verwachtingen van onze gasten: supporters, sponsoren, genodigden kunnen voldoen. Zo puilden de afgelopen wedstrijd tegen FC Utrecht bijvoorbeeld de Business-ruimtes uit. We hebben met elkaar afgesproken dat we op korte termijn wat wijzingen gaan doorvoeren om de kwaliteit van onze service te verbeteren. Mochten er nog op- of aanmerkingen zijn ten aanzien van de kwaliteit van onze service op de tribunes, laat het mij s.v.p. weten door het sturen van een mail naar info@peczwolle.nl. Daarnaast zijn we natuurlijk hard aan het werk met de verdere uitbereiding van ons stadion. Komende winter zal eindelijk het nieuwe LED -scherm boven de zuid-tribune worden geïnstalleerd (bij de wedstrijd tegen FC Utrecht hebben we echt allen kunnen constateren dat het oude scherm op en versleten is).

Transferwindow
De positieve flow waar de club zich in bevindt heeft overigens ook een keerzijde. Het geruchtencircuit is inmiddels aardig op stoom geraakt en als ik de media mag geloven krijgen we hier in Zwolle te maken met een ware leegloop. Ondertussen heeft zich officieel nog geen enkele club gemeld en wil ik hier een duidelijk statement maken. Bij PEC Zwolle vertrekken geen spelers meer voor een appel en een ei. De club dient van een transfer fundamenteel beter te worden en dat is alleen het geval als de juiste prijs, in onze ogen, geboden wordt. Hierbij wordt gekeken naar de balans tussen de waarde van het aanhouden van de speler en zijn bijdrage om hoog op de ranglijst te eindigen versus een potentieel aanwezige vervanger in combinatie met het juiste geldbedrag. Een ware exodus zoals de pers ziet aankomen, verwacht ik dan ook niet.

Zakelijk conflict
Ook wil ik nog even het volgende hier vermelden. PEC Zwolle en voormalig kledingsponsor Robey hebben helaas een zakelijk conflict. De twee partijen verschillen van mening over de interpretatie van het contract. Ondanks diverse gesprekken zijn de partijen niet nader tot elkaar gekomen inzake de afwikkeling van deze overeenkomst en de afspraken die daarmee samenhangen. De stand van zaken is nu dat er een uitspraak van de rechter dient te komen. Midden januari zal er een eerste zitting volgen. Wordt dus vervolgd.

Evenementen
Graag nodig ik een ieder hierbij uit voor onze Eindejaarsbijeenkomst op maandag 18 december. Dit samenzijn komt voorlopig éénmalig in de plaats van onze succesvolle Nieuwjaarsbijeenkomst, maar zal qua inhoud niet daarvan verschillen. Ik neem de aanwezigen mee in de ontwikkelingen van de club en we proosten op een goede afloop van 2017 en een gezond en gelukkig 2018. De reden van deze vervroegde bijeenkomst is gelegen in het feit dat we op zaterdag 13 januari ons alweer derde sPECtakel feest organiseren. Ook voor deze happening merken we een sterk toenemende belangstelling. Mochten we bij de vorige edities circa 50 tafels verkopen, op dit moment is de stand alweer ruim 60 verkochte tafels. Dit betekent dat ruim 500 genodigden die onze club een zeer warm hart toedragen, door de voltallige selectie en bestuursleden als gastheer en gastvrouw zullen worden ontvangen. Dit sPECtakel feest volgt op het jaarlijkse trainingskamp in Mijas van 3 tot en met 10 januari (inclusief een oefenwedstrijd tegen Sparta Rotterdam).

Tot slot
Voor nu focust de club zich op de belangrijke decembermaand. De vijf wedstrijden die in korte tijd worden afgewerkt zijn van groot belang op het verdere verloop van het seizoen. Bekeren we door naar alweer de kwartfinale? Staan we in de winterstop nog steeds in de subtop van de ranglijst? Jullie support is daarbij van groot belang! Voor alle duels die op de planning staan zijn nog tickets te verkrijgen. Via deze link kom je bij de kaartverkoopinformatie terecht. Op naar nog vijf mooie wedstrijden en een bruisende decembermaand!

Met een hartelijke groet voor jullie allemaal en voor zij die niet aansluiten bij de Eindejaarsbijeenkomst, langs deze weg een gezond & gelukkig 2018 toegewenst!

Adriaan Visser