Sluiten
PEC Zwolle
 

Beleef de IJsseldelta

PEC Zwolle draagt de IJsseldelta een warm hart toe. Om deze reden geeft de club dit gebied een landelijk podium. Hieronder lees je meer (toeristische) informatie over de IJsseldelta.

De IJsseldelta
De stad Zwolle ligt aan de voet van de toeristische IJsseldelta. Vanuit het Zwolse stadscentrum loop je zo de prachtige uiterwaarden van de IJssel en het Zwarte Water in. Je kunt hier lekker uitwaaien over kronkelende dijkjes, eindeloos ver kijken in de oudste polder van Nederland. De IJssel en het Zwarte Water bieden tal van mogelijkheden voor de watersporter. Zwolle is trouwens niet de enige Hanzestad in de IJsseldelta. Binnen een straal van dertig kilometer vind je vier Hanzesteden: Kampen, Zwolle, Hasselt, en Hattem. We noemen de IJsseldelta ook wel Nederland in het klein.

Een pleziervaargebied
Het water staat centraal in de IJsseldelta en dat is nooit anders geweest. De IJsseldelta telt, naast het Zwartewater, Zwarte Meer, Ketelmeer en de IJssel, ontelbaar veel weteringen, uiterwaarden en slootjes. Een paradijs voor de watersporter dus. Op het water kun je genieten van de rust, de ruimte, de natuur én de eeuwenoude Hanzesteden. Een unieke combinatie in ons land. Tegen de tijd dat het donker wordt kun je aanleggen in één van de vele havens en genieten van een wijntje in Hasselt, een culinaire verrassing in Zwolle of overnachting in Kampen.

Eén gebied, drie dynamische Hanzesteden
Vanaf de twaalfde eeuw ontstond in Duitsland het Hanzeverbond. Doel van het Hanzeverbond was het beschermen en uitbreiden van de handel in producten als zout, granen, vis, hout, wijn, bier en dierenhuiden. In de IJsseldelta tref je maar liefst vier Hanzesteden. De (culturele) rijkdom die het Hanzeverbond met zich mee heeft gebracht is hier nog goed zichtbaar en de dynamiek is vandaag de dag nog goed voelbaar. De steden vertellen verhalen over arbeid, handel en lange zeereizen. De imposante historische gebouwen, havens en verdedigingswerken maken de Hanzesteden tot prachtige ‘levende’ openlucht musea; die tot de verbeelding spreken.

Fietsend en wandelend door het Nationaal Landschap
De IJsseldelta omsluit één van de twintig Nationale Landschappen van ons land. Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat onder andere uit één van de oudste polders van ons land, namelijk Mastenbroek. Het gebied leent zich uitstekend om in te fietsen en te wandelen. Bekijk vanaf de oude zeedijken de polders en geniet van de bijzondere flora en fauna die de IJsseldelta rijk is.

Nederland in het klein
De IJsseldelta is niet onder één noemer te vangen vanwege het gevarieerde karakter van het unieke gebied. De rijke historie, de karakteristieke (Hanze)steden en dorpen, het cultuurhistorische landschap en de vele monumenten en kerken die de IJsseldelta bezit, zijn unieke kernkwaliteiten. Daarnaast bevat de IJsseldelta bijzondere natuurwaarden die zich kenmerken door de openheid en het rustieke karakter. Fiets en wandel door het uitgestrekte landschap, vaar over de mooiste rivieren, bewonder en beleef de historische binnensteden, proef de heerlijke streekproducten, ontdek de vele verhalen die het gebied te vertellen heeft en vertel ze door. Kortom, ontdek de IJsseldelta; Nederland in het klein. Meer informatie vind je op www.ontdekdeijsseldelta.nl.