Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

PEC Zwolle als voorbeeld voor Vossebelt en Den Bosch

PEC in Time is een terugkerend item op deze website. Vanaf december 2016 houdt de club interviews met oud-spelers uit alle generaties. Ditmaal is het de beurt aan Niek Vossebelt, die dit seizoen als aanvoerder van FC Den Bosch op de elfde positie eindigde in de Jupiler League. 

Op sportpark Berg en Bos in Apeldoorn maakte Niek Vossebelt in de zomer van 2009 zijn debuut in het betaald voetbal. Tegen toenmalig BVO AGOVV Apeldoorn maakte de middenvelder een dag voor zijn achttiende verjaardag zijn eerste meters als profvoetballer. In een team met Ruud Kras, Eldridge Rojer en Gergö Beliczky, maar ook met Diederik Boer en Erik Bakker werd er met 2-0 verloren.

Een week later thuis tegen FC Emmen mocht Vossebelt voor eigen publiek invallen, waarna de Harderwijker definitief een basisplaats opeiste die hij alleen nog maar tijdelijk kwijtraakte door een blessure. Na een behoorlijk seizoen (FC Zwolle eindigde als vierde maar werd in de play-offs tweemaal door Excelsior geklopt) meldde Willem II zich bij Vossebelt.

,,Dat was op dat moment een stap omhoog voor mij natuurlijk.” Na één jaar Eredivisie degradeert Vossebelt met zijn nieuwe werkgever naar de voor hem bekende Jupiler League. In het seizoen waarin FC Zwolle uiteindelijk kampioen wordt, lukt het ook Willem II om terug te keren op het hoogste niveau. Op 2 maart 2013 staan PEC Zwolle en Willem II als twee Eredivisieclubs in Zwolle tegenover elkaar. ,,Zwolle is nu echt wel gegroeid. Als je kijkt waar het de afgelopen jaren vandaan is gekomen, is dat natuurlijk hartstikke knap. Ik kom er niet zo vaak meer kijken, maar woon ook niet naast de deur.” Vossebelt rijdt dagelijks 25 kilometer heen en weer tussen woonplaats Tilburg en stadion De Vliert in Den Bosch. Toch spreekt hij nog wel spelers waarmee hij in Zwolle heeft samengespeeld. ,,Jazeker, voordat ik bij het eerste kwam zat ik vier jaar in de jeugd bij Zwolle. Nu heb ik voornamelijk contact met jongens die uiteindelijk niet zijn doorgebroken. Jongens als Kevin Olaria, René Oosterhof en Erik Wisse. Ook Gillian Justiana die lange tijd voor Helmond Sport speelde, maar nu bij IJsselmeervogels zit spreek ik nog wel.” En uiteraard Harderwijker Bram van Polen. ,,Hem spreek ik vooral bij bijeenkomsten van de centrale spelersraad."

Over Harderwijk gesproken, dat is ook de plek waar Thomas Vossebelt, de ruim twee jaar oudere broer van Niek, voetbalt. Ik ben hem toendertijd achterna gegaan. ,,Hij heeft ook nog een wedstrijd of zeven, acht in het eerste van Zwolle gevoetbald, voornamelijk als invaller. Hij is daarna vertrokken naar Sparta Nijkerk en speelt nu al jaren bij VVOG.”

Met FC Den Bosch lukte het Vossebelt niet om met zijn team een plekje in de play-offs af te dwingen. Ondanks een prima eerste seizoenshelft. ,,We hebben het voor de winter goed gedaan, maar in de meest cruciale periode van het seizoen kampten we met veel blessures van voornamelijk ervaren spelers. Het ontbreken van Jens van Son, Bart Biemans en Danny Verbeek voel je wel. Dat ik met mijn 26 jaar de oudste op het veld ben, zegt ook genoeg.”

Verspreid in het stadion hangen prachtige foto’s van de Blue White Dragons in hoogtijdagen. Het is inmiddels alweer dertien jaar geleden dat de ploeg degradeerde uit de Eredivisie, al liet Fortuna Sittard vorig weekend zien dat ook na een nóg langere afwezigheid een terugkeer er nog in kan zitten. In het seizoen 2004-2005 viel het doek voor Den Bosch. Dat jaar werd er maar vijf keer gewonnen. Tweemaal van RBC Roosendaal, eenmaal van ADO Den Haag en één keer van FC Twente. Hoogtepunt was dat seizoen de 4-1 thuisoverwinning op Feyenoord. Gijs Cales, Koen van de Laak en Steve Olfers prijkten op het scoreformulier. Vossebelt heeft nog een contract voor één seizoen in de Brabantse hoofdstad en mikt nog altijd op de Eredivisie. ,,Natuurlijk heb ik die ambitie, maar het is niet zo dat FC Den Bosch daar met één jaar moet zijn. Ik denk dat PEC Zwolle een perfect voorbeeld voor ons is. Vanuit de Jupiler League jezelf omhoog werken tot een stabiele Eredivisieclub.”