Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Supporter Ida Peelen aan het woord

Nieuw! Vanaf vandaag komt er elke maand een verhaal met een supporter op de website. In deze eerste aflevering praat Ida Peelen over haar liefde voor de club. 

Een echte Zwollenaar zal altijd blijven zingen

Saamhorigheid, leuk aanvallend voetbal en elegante spelers. Dat is het eerste wat er bij Ida Peelen naar bovenkomt als ze denkt aan PEC Zwolle. Peelen is trouw supporter van de club. Ze bezoekt al jaren wedstrijden van het eerste elftal en heeft nu voor het derde seizoen op rij een seizoenkaart. ,,Ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen, maar mijn hart ligt bij PEC Zwolle.” Peelen woont inmiddels 30 jaar in Zwolle en volgt de club op de voet. Dat was vroeger wel anders. ,,Vroeger had ik eigenlijk een hekel aan voetbal. Mijn vader en broers hadden altijd voetbal op staan. Ik ben pas van voetbal gaan houden toen mijn jongste zoon zelf ging voetballen en ik met hem meeging.” Nu is Ida Peelen 58 jaar en spreekt ze vol passie over haar grote voetballiefde; PEC Zwolle.

,,Toen ik voor het eerst een wedstrijd van PEC Zwolle bezocht, speelden ze nog in de Jupiler League. Het was in het seizoen dat we in de winterstop 13 punten voor stonden maar het uiteindelijk toch verspeelden. Dat was natuurlijk niet leuk.” Dit mocht voor Ida de pret niet drukken en ze bleef de club steunen, en met succes. Een jaar later werd het kampioenschap in de Jupiler League wél binnengehaald. Eén van de mooiste dingen aan PEC Zwolle zijn dan ook de supporters volgens Peelen. ,,Bijvoorbeeld vorig seizoen, ik was enorm trots op het publiek, dat ook in een minder jaar achter de ploeg bleef staan. In goede en slechte tijden zijn wij er voor de club. In mijn ogen is een supporter nog belangrijker in slechte tijden dan in goede tijden.” Peelen geniet van de beleving op de tribune, waar ze vroeger zelf wat rustiger was, betrapt ze haarzelf tegenwoordig steeds vaker op aanmoedigingen. ,,Ik zing graag mee en leef erg mee met de wedstrijden. Zelf heb ik een seizoenkaart in vak 18. De sfeer is daar prima, maar van mij mag er nog wel meer gezongen worden. Voetbal is echt emotie”, vervolgt ze haar verhaal. ,,In een schouwburg bijvoorbeeld is dat zó anders. Als een voorstelling afgelopen is valt er eerst een diepe stilte, vervolgens gaat eerst één iemand klappen, dan volgt er een klein aantal. Dan gaat iemand staan en dan volgt de rest pas. Maar in een stadion daarentegen….als er gescoord wordt springt iedereen tegelijk op en heeft iedereen dezelfde emotie. Daar kan ik nou echt van genieten, en zeker bij Zwolle vind ik het publiek erg leuk.”

Peelen werkt bij de provincie Overijssel, waar ze binnenkort een nieuwe functie bekleedt. Iedere maandag wordt daar op het werk het voetbalweekend geëvalueerd. Verschillende partijen zijn dan vertegenwoordigd. Er zijn Zwollenaren, Heraclieden, Eagles en Tukkers. De strijd onderling is erg groot. ,,Er wordt iedere maandag genoeg geplaagd over en weer, het hoort erbij en ik kan er erg om lachen. Zeker deze jaargang, want het gaat heel goed met PEC Zwolle. Dit seizoen heb ik daarom extra genoten van de wedstrijd tegen Heracles Almelo. We hadden die week op kantoor elkaar zo op liggen jutten allemaal. Dat we die wedstrijd in de slotfase wonnen was pure ontlading. En voordat het weekend voorbij is, is er dan al een berichtje naar de collega’s gestuurd om ze nog even extra te plagen.” Gelukkig heeft Peelen er niet veel moeite mee als ze geplaagd wordt bij een nederlaag. ,,Ik kan een nederlaag wel goed van mij afzetten. Als ze op het werk dan beginnen te plagen of lachen zeg ik gewoon: ‘een echte Zwollenaar zal altijd blijven zingen’.”

Inmiddels heeft Peelen al heel wat voetbalwedstrijden bekeken. Haar mooiste herinnering aan PEC Zwolle is de met 5-1 gewonnen bekerfinale tegen Ajax. ,,Ik was er helaas niet bij en daar baal ik tot op de dag van vandaag nog enorm van. Toch heb ik voor de televisie enorm van de wedstrijd genoten. En natuurlijk ook van de geweldige huldiging. Ik was enorm gespannen toen PEC Zwolle eenmaal voor stond. Dat heb ik eigenlijk altijd. Ik ben zenuwachtiger als PEC Zwolle voorstaat dan wanneer ze achterstaan, want dan heb je wat te verliezen. Die bekerfinale kijk ik nog weleens terug op YouTube.” Een jaar later was Peelen wél van de partij. Helaas werd die finale verloren tegen FC Groningen. Ze hoopt nog eens zo’n wedstrijd mee te maken en dat zou volgens haar met de huidige selectie best mogelijk zijn. ,,We hebben een ontzettend leuk team, allemaal van die handige elegante voetballers. Bijvoorbeeld tegen AZ, daar speelden veel grote bonkige spelers, maar daar voetbalde PEC Zwolle zo handig tussendoor. Ook vind ik het fijn dat de verdediging zo betrouwbaar is. Ik zit met een gerust hart op de tribune. Mijn favoriete spelers zijn Philippe Sandler, maar vooral Younes Namli. Ik hou enorm van beweeglijke spelers. Namli is vanaf de eerste wedstrijd mijn favoriet. Hij dwarrelt over het veld en is erg leuk om naar te kijken.”